(4.3 / 5) 160

Een koopwoning verhuren

Een koopwoning verhuren? Kan dat anno 2023 nog?

Overweeg je om een huis te kopen om deze vervolgens te verhuren, omdat de spaarrente minimaal is en beleggen in aandelen en crypto te risicovol lijkt? De afgelopen jaren was investeren in koopwoningen hot topic. Vandaag de dag daalt het aantal beleggers, mede door de nieuwe wet- en regelgevingen, enorm. Maar is het inderdaad lastiger om een koopwoning te kopen met als doel om deze te verhuren? In deze blog gaan we dieper in op deze kwestie en benoemen we de mogelijkheden, voordelen en nadelen van het verhuren van een aangekochte woning.

Waarom wordt het verhuren van een koopwoning minder gedaan?

Het verhuren van een koopwoning kan, onder verschillende voorwaarden. Anno 2023 zien we het aantal beleggers dat een koopwoning verhuurt echter sterk afnemen. Dit komt mede door de exponentiële groei van het aantal verhuurders dat de afgelopen jaren misbruik maakte van de toenemende woningnood. Deze beleggers, in de volksmond ‘pandjesmelkers’ genoemd, hebben in feite gezorgd voor een aangescherpte regelgeving, die vandaag de dag als leidraad geldt voor verschillende gemeentes.

Het wordt simpelweg lastiger om de woning te verhuren. Rust er een hypotheek op je huis? Dan staat er in de hypotheekakte dat verhuur in de meeste gevallen niet is toegestaan. Je bent hierbij genoodzaakt om toestemming aan te vragen bij de bank. Is je woning hypotheekvrij? Ook dan zijn er regels waarmee je rekening dient te houden. Zo kan een gemeente namelijk bepalen in hoeverre je als woningeigenaar een huis kan verhuren.

 

Welke mogelijkheden tot verhuur zijn er?

Het verkrijgen van toestemming om je woning te verhuren is niet gemakkelijk. Hypotheekverstrekkers zijn meestal terughoudend omdat het verhuren van een woning vaak negatieve gevolgen heeft voor de waarde ervan. Als bijvoorbeeld de huurders de woning verwaarlozen, of als je de woning wilt verkopen maar de huurders niet kunt uitzetten, kan dit de waarde van de woning aanzienlijk verminderen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om stiekem je woning te verhuren, is dit geen verstandige beslissing. Als de bank erachter komt dat je zonder toestemming verhuurt, kan dit ernstige consequenties hebben. Je zult een aantekening krijgen waardoor het moeilijker wordt om een volgende hypotheek af te sluiten en als je niet in staat bent om de huurders tijdig uit te zetten, kan de bank zelfs de gehele hypotheek opeisen.

 

Zijn er nog meer mogelijkheden?

Het verhuren van een koopwoning is nog altijd mogelijk, onder diverse voorwaarden. Onderstaand benoemen we een aantal van de mogelijkheden die je kunt overwegen:

Toestemming tot verhuur bij laag risico
In feite kijkt de hypotheekverstrekker altijd naar de mogelijke risico’s. Hoe kleiner deze risico’s, hoe groter de kans tot instemming van verhuur. Verhuur je een woning tijdelijk? Dan kan een huurder gemakkelijker uit de woning worden gezet. En dat biedt de verstrekker perspectieven.

Leegstandwet
Een eenvoudigere optie is om je woning te verhuren via de Leegstandwet. Dit is mogelijk als je woning gedurende langere tijd leeg staat, bijvoorbeeld omdat het te koop staat. Bij verhuur via de Leegstandwet zijn er veel minder regels voor huurbescherming van kracht. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de woning aan een van de volgende criteria voldoen:

• Het is een nieuwbouwwoning.
• De woning is in de afgelopen 10 jaar maximaal 3 jaar verhuurd geweest.
• Je hebt zelf minimaal 12 maanden in de woning gewoond.

Woning verhuren na emigreren
Wanneer je tijdelijk naar het buitenland verhuist, kun je er ook voor kiezen om je koopwoning te verhuren. In veel gevallen krijg je hiervoor toestemming van de hypotheekverstrekker. Het betreft dan meestal tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal 3 jaar.

Verhuren met verhuurhypotheek
Een andere optie is het afsluiten van een verhuurhypotheek, speciaal bedoeld voor het verhuren van een woning. In dit geval vraagt de bank vaak om een hogere eigen inbreng en betaal je meer rente. Het voordeel is echter dat je alle vrijheid hebt om de woning voor onbepaalde tijd te verhuren.

 

De voor- en nadelen van het verhuren van een woning

1. Directe huurinkomsten in de vorm van passief inkomen
2. Meer huuraanbod voor woningzoekenden
3. Je kunt de hoogte van de huur redelijkerwijs zelf bepalen
4. Geen tot weinig sprake van waardevermindering van de woning
5. Risicovrije investering
6. Mogelijkheid om een huis te kopen als “pensioenpotje”

1. Je maakt kosten om de woning te kopen
2. Verborgen gebreken kunnen grote impact hebben op de portemonnee
3. Je bent zorgdrager van de mogelijke onderhoudskosten
4. De huurder kan niet tijdig betalen of maakt misbruik van de woning
5. Steeds meer nadelige regelgevingen die impact kunnen hebben

 

De voor- en nadelen van het verhuren van een woning

Op deze manier heb je een beter beeld van de voor- en nadelen van het kopen van een woning, om deze vervolgens te verhuren. Natuurlijk zijn er nog altijd vele haken en ogen die om de hoek kijken wanneer je van plan bent om een koopwoning te verhuren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het verhuren van een koopwoning? We staan je graag te woord.