(4.3 / 5) 160

Verkoopplan

Stijgende hypotheekrente: Wat zijn de ontwikkelingen?

De hypotheekmarkt is continu in ontwikkeling. Zo ontstonden er in 2022 twee bewegingen die effect hebben op de huidige markt in het huidige kalenderjaar. In de eerste plaats is de variabele rente hard gestegen. Het verschil met de tarieven voor hypotheekleningen met een langere rentevaste periode is kleiner geworden. Ook is de hypotheekrente op die rentevaste periodes gestegen, waarvan de verwachtingen worden geschetst dat deze voorlopig niet zal terugkomen.

Twee ontwikkelingen die direct effect hebben op de huidige woningmarkt. In deze blog behandelen we de oorzaak van de stijging, de zorgen die ontstaan over de inflatie en gaan we dieper in op de vraag “wat moet ik als huizenkoper doen?”

De oorzaak van de hypotheekrente stijging?

Vorig jaar heeft u een brief ontvangen van de bank, waarin staat dat er eindelijk weer rente ontvangen wordt over uw spaargeld. Sinds afgelopen zomer (2022) heeft de Europese Centrale Bank (ECB) verschillende renteverhogingen doorgevoerd in de strijd tegen de hoge inflatie. De effecten daarvan worden op steeds meer manieren merkbaar. Zo is het belangrijkste rentetarief is sinds juni 2022 geleidelijk verhoogd van 0% naar 2,5%. Dit heeft als gevolg dat het voor bedrijven en huishoudens duurder wordt om geld te lenen voor uitgaven of investeringen.

De economische groei koelt hierdoor af, wat leidt tot minder snelle prijsstijgingen en dus een afname van de inflatie. Veel hypotheekverstrekkers koppelden het variabele rentetarief vervolgens aan de beleidsrente van de ECB. Het gevolg? Een stijgende hypotheekrente die zichtbaar te merken is.

 

Zijn de zorgen rondom de inflatie terecht?

Er zijn momenteel veel zorgen over de inflatie in Nederland. Normaal gesproken wordt de rentevaste periode van een hypotheeklening voor tien jaar of langer vastgezet. De rente voor langlopende periodes is gekoppeld aan de rente op de kapitaalmarkt, waar de Nederlandse staatsobligaties worden verhandeld. In de afgelopen jaren is de rente opgestuwd door een toenemende schaarste als, gevolg van een bescheiden aanbod van staatsleningen en de aankopen van staatsleningen door de ECB, om de economische groei tijdens en na de pandemie aan te jagen.

In 2022 nam het begrotingstekort door verschillende redenen toe, waardoor Nederland meer staatsleningen moest uitgeven. Bovendien is de ECB begonnen met de verkoop van alle staatsleningen die de afgelopen jaren zijn opgekocht. Veel banken voorspellen dan ook dat de rente op Nederlandse 10-jaars staatsleningen in de loop van 2023 nog iets zal gaan stijgen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de extreem lage hypotheekrentes, waaraan Nederlanders de afgelopen jaren gewend zijn geraakt, niet snel zullen terugkeren.

 

Wat moet ik als huizenkoper doen?

Als huizenkoper is de stijgende hypotheekrente logischerwijs een gevolg waar veel vragen over ontstaan. Het is begrijpelijk dat veel mensen wachten tot de hypotheekrente weer gaat dalen. Echter, gezien de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, is de kans groot dat een rentedaling enkele kwartalen of zelfs een jaar op zich zal laten wachten.

Toch is het verstandig om terug te blikken op het afgelopen decennia. Zo blijkt, uit bronnen van Rijksoverheid, dat de rente van 2,5% op de 10-jaars staatsleningen historisch gezien nog niet zo slecht is. Bovendien, als de rente in de toekomst alsnog aanzienlijk daalt, is het altijd mogelijk om uw lening tegen een gunstiger rentetarief te herfinancieren. Geen reden tot paniek, dus.

 

Doe onderzoek

In een tijd waar de ontwikkelingen ons om de oren vliegen raden we vooral aan om, daar waar nodig, advies te vragen aan experts. De stijgende hypotheekrente heeft veel gevolgen voor verschillende huishouden, waardoor het logisch is dat vragen en twijfels toenemen. Door advies te vragen aan experts is het mogelijk om een beter beeld van de situatie te krijgen, zodat u deze kunt koppelen aan uw eigen situatie.

Bij Hypodomus Rijnbeek & Den Elsen kunnen wij u altijd te woord staan en hebben wij een breed netwerk aan experts. We helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen.