(4.3 / 5) 160

huis verduurzamen

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Verduurzamen. Vandaag de dag een veelbesproken thema waar vele wooneigenaren de nodige hoofdpijndossiers van ervaren. In deze blog behandelen wij diverse wijzes om de woning te verduurzamen en ervoor te zorgen dat de energiekosten binnen de perken blijven.

Verduurzamen begint bij de basis

Verduurzamen kan op verschillende wijzes. Toch raden we aan om te beginnen bij de basis. Zo is het isoleren van naden of kieren, aan de hand van tochtstrips en kit, een goede stap om efficiënt resultaat te bewerkstelligen. De kosten van het materiaal zijn laag en de energiewinst start vrijwel direct, zeker wanneer u veel last ervaart van de tocht. Ook het vervangen van oude ramen en deuren door energie-efficiënte alternatieven, zoals dubbel glas, kan helpen bij het verminderen van warmteverlies en het verlagen van de energiekosten.

Daarnaast hoeft de verwarming niet altijd aan te staan. Een deken of dikke trui kan veel warmte compenseren, waardoor u op korte termijn al kosten kunt besparen op het verwarmen. Zorg er daarnaast voor dat, wanneer u de verwarming aan zet, u de ramen en deuren gesloten houdt. Hierdoor ontsnapt de warme lucht niet en zal de ruimte voor langere tijd verwarmd blijven. Zo kunt u met kleine stappen al een groots verschil realiseren.

Energieopwekkende oplossingen

Natuurlijk is het ook mogelijk om uw huis te verduurzamen aan de hand van energieopwekkende oplossingen. Een van de meest voorkomende manieren is om uw huis slim te verduurzamen aan de hand van zonnepanelen. Zonnepanelen helpen bij het opwekken van duurzame energie en kunnen u hulp bieden bij het verminderen van de energiekosten.

Naast zonnepanelen zijn er ook andere duurzame energieopwekkingsmethoden, zoals lucht- of aardwarmtepompen. Afhankelijk van de type installatie kunt u op termijn zo’n 50% besparen. De investering zal zich dan ook terug betalen.

Past verduurzamen binnen mijn budget?

De aanschaf van energieopwekkende of isolerende oplossingen is relatief hoog. Toch zijn er verschillende manieren waarop u de verduurzaming van uw huis kunt bekostigen. Hierbinnen zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Spaargeld
  Het gebruiken van spaargeld voor duurzame aanpassingen aan uw huis kan een slimme keuze zijn, afhankelijk van de kosten van de verbouwing en de hoogte van het spaargeld. Als uw spaargeld meer dan 50.000 euro (per partner) is, kan het interessant zijn om dit geld te gebruiken, omdat u in dat geval belasting betaalt over dit spaargeld. Als u nog niet genoeg spaargeld hebt, kan het nuttig zijn om een begroting te maken om te bepalen hoeveel spaarruimte u heeft.
 • Hypotheek uitbreiden
  Verduurzaming van uw huis kan ook worden gerealiseerd door middel van een uitbreiding van de hypotheek. Dit kan echter alleen rendabel zijn als de kosten van de verbouwing minimaal 25.000 euro bedragen en u bereid bent om de lening af te lossen over een periode van 30 jaar.Een andere optie is om, bij de aankoop van een nieuwe woning, de hypotheek al meteen hoger af te sluiten, zodat u geen extra kosten (zoals notariskosten) hoeft te maken voor een verbouwing en u een hoger bedrag kunt lenen voor verduurzaming.
 • Subsidie voor huis verduurzamen
  Het verduurzamen van uw huis kan flinke investeringen vereisen. Gelukkig biedt de overheid vaak subsidies aan voor deze aanpassingen. Aangeraden wordt om onderzoek te doen naar de mogelijkheden wanneer u dit overweegt.
 • Bij hypotheekaanbieders
  Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die werken met speciale duurzaamheidsleningen. Een deel van deze duurzaamheidslening wordt dan afgesplitst van de hoofdsom. Dit gaat meestal om €25.000. Over dat deel betaalt u dan een lagere hypotheekrente.
 • Meer lenen dan de woningwaarde
  Bij een ‘gewone’ hypotheek is het mogelijk om maximaal 100% van de woningwaarde te lenen. Wanneer u in energiebesparende voorzieningen investeert, is het mogelijk om meer te lenen dan 100%. Het gaat hierbij om maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning. De rente die u betaalt is vervolgens fiscaal aftrekbaar.

Dat betekent dat u voor een woning van €300.000, een hypotheek kunt afsluiten van €318.000. Dit verhoogde hypotheekbedrag staat als het ware in een depot en de bank controleert of u dit juist besteedt aan de energiebesparende maatregelen. We raden aan om de aankoopnota’s te allen tijde te bewaren.

Let op: Niet alle hypotheekverstrekkers werken aan deze 106% regeling mee. Ook niet wanneer het een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is.

De impact van verduurzaming op het energielabel

Dat verduurzamen directe voordelen voor uw maandelijkse energiekosten als gevolg heeft, is bekend. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan een verhoogd isolatieniveau van uw woning, en dat heeft voordelige gevolgen. Zoals u wellicht weet is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig energielabel bij de verkoop of verhuur van uw woning. Een energielabel geeft aan in hoeverre het pand energiezuinig is. Het label heeft vervolgens een positieve invloed op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs, waardoor de hoogte ervan belangrijker is dan u wellicht dacht.

Een hoger energielabel heeft de volgende voordelen:

 1. Transparantie: Een energielabel geeft een duidelijk beeld van de energie-efficiëntie van een gebouw. Hierdoor kunnen verhuurders en kopers makkelijker vergelijken welk pand het meest energiezuinig is.
 2. Kostenbesparing: Een hoog energielabel kan leiden tot lagere energiekosten. Dit komt doordat de maatregelen die zijn genomen om het energielabel te verbeteren, de energie-efficiëntie van een gebouw verhogen.
 3. Bewustwording: Een energielabel kan ook een bewustwording creëren bij de bewoners van een gebouw over hoe zij zelf energie kunnen besparen.
 4. Wooncomfort: Door de energiebesparende oplossingen die u doet aan uw woning, zorgt u voor een verbeterd wooncomfort.