(4.3 / 5) 160

Koopovereenkomst

Taxeren voor lagere hypotheekrente wél interessant!

De huizenmarkt is continu in ontwikkeling. Zoals bekend zijn de woningprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de vraag en aanbodverhouding binnen de woningmarkt, wat ertoe heeft doen leiden dat starters lastiger aan een woning konden komen. Toch heeft de stijging van de woningprijzen óók voordelen. Als je woning in de loop van de tijd meer waard is geworden kan het namelijk invloed hebben op je hypotheekrente.

Deze hypotheekrente wordt voor een groot deel gebaseerd op de verhouding tussen de waarde van je woning en de afgesloten hypotheek. In vele gevallen geldt: hoe lager de hypotheek in verhouding met de waarde van je huis, des te lager de hypotheekrente is. Het taxeren van je huis kan daarom ontzettend voordelig zijn.

In deze blog lees je meer over het taxeren van de woning en de voordelen die het met zich meebrengt.

Een verlaging van je hypotheekrente, het klinkt als iets wat vraagtekens oproept. De hypotheekrente is immers historisch laag en om die reden lijkt een verdere verlaging van de rente niet realistisch. Toch delen we graag mee dat de kans aanwezig is dat je hypotheekrente daadwerkelijk nóg lager kan!

Wanneer je een aantal jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten op je woning, zul je naar alle waarschijnlijkheid nog een hypotheekrente betalen die gekoppeld is aan de waarde van deze hypotheek. Daarnaast was de hypotheekrente destijds aanmerkelijk hoger dan het op dit moment is. Door de stijging van de woningprijzen kun je als woningeigenaar profiteren van een verlaagde hypotheekrente. Dit staat ook wel bekend als loan to value.

Waarschijnlijk stel je jezelf de vraag in hoeverre je ervoor kan zorgen dat de hypotheekrente nog verder verlaagd kan worden. Wij geven je hier graag antwoord op! Door je woning te laten taxeren en met je hypotheekverstrekker in onderhandeling te gaan over een gereduceerde risicoklasse van de hypotheek kun je een verlaagde hypotheekrente aanvragen.

 

Wat houd een lagere risicoklasse in?

De hypotheekrente is opgebouwd vanuit de basisrente, in combinatie met een zogeheten risico-opslag. Deze opslag wordt berekend aan de hand van een verhouding van de hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning. In verschillende gevallen kan het percentage aan risico-opslag oplopen tot 0,5% extra rente.

Doordat de waarde van je woning is toegenomen, en de verhouding tussen deze waarde en de hypotheek dus kleiner is geworden, is het mogelijk om een lagere risicoklasse af te dwingen. Hierdoor neemt de risico-opslag op de basisrente af, wat in jouw voordeel werkt. Om die reden is het zeker iets om als woningeigenaar te overwegen.

*De verlaging van risico-opslag tijdens de looptijd hangt in sommige situaties ook af van je bank. De meeste banken doen dit automatisch. Toch raden we altijd aan om contact op te nemen om na te vragen wat de huidige situatie bij de hypotheekverstrekker is.

 

NWWI taxatie op maat

De actuele waarde van je huis is te berekenen aan de hand van een NWWI taxatie. Dit is een taxatie die gevalideerd wordt door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). In zoverre toont het aan dat de taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Een taxatie schetst een beeld van de huidige situatie. Hierdoor kun je de bank een betrouwbare indicatie tonen.

Hypodomus Rijnbeek & Den Elsen is erkend NWWI taxateur en kan je helpen bij het opstellen van een taxatierapport. We komen bij jou thuis en werken de checklist aan punten af. Vervolgens ontvang je een overzichtelijk en gevalideerd taxatierapport dat je uiteraard kunt openleggen aan de hypotheekverstrekker of bank. Voor verder advies op het gebied van taxaties nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Samen bespreken we de mogelijkheden.