(4.3 / 5) 160

Hoe bereken je kosten koper?

Hoe bereken je kosten koper?

Ben je actief op zoek naar een woning? Dan zul je vast weleens het begrip ‘kosten koper’ voorbij zien komen. De term, ook vaak afgekort aangeduid als k.k., wordt veelal gebruikt in de vastgoedwereld en heeft betrekking op de bijkomende kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis. In deze blog gaan we dieper in op wat kosten koper precies inhoudt, welke kosten er exact onder vallen en hoe je deze kosten kunt berekenen. 

Wat is kosten koper (k.k.)?

Kosten koper, vaak aangeduid als k.k., is een term die wordt gebruikt in de woningmarkt en verwijst naar de bijkomende kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de vermelde verkoopprijs van de woning. Onder de kosten koper vallen onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, en de kosten voor inschrijving in het kadaster. 

Het exacte bedrag aan kosten koper kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs van de woning en de tarieven die gelden voor belastingen en notariskosten op dat moment. Het is belangrijk voor potentiële kopers om zich bewust te zijn van deze kosten en ze mee te nemen in het budget bij het overwegen van een woningaankoop.

Wanneer kosten koper betalen? 

De kosten koper dienen te worden betaald op het moment van de overdracht van de woning, meestal bij het passeren van de akte bij de notaris. Het betreft uitgaven zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, en eventuele kosten voor de opleveringskeuring. Het exacte tijdstip van betaling kan variëren, maar het is gebruikelijk dat deze kosten worden voldaan op het moment dat de eigendom officieel wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Wat valt er onder kosten koper?

Onder de kosten koper (k.k.) vallen verschillende uitgaven die verbonden zijn aan de aankoop van een woning. We benoemen graag de meest voorkomende uitgaven: 

Notariskosten

Voor het opstellen van de leveringsakte, waarin de overdracht van de woning wordt vastgelegd. Notariskosten voor de hypotheekakte, waarin de afspraken tussen de koper en de hypotheekverstrekker worden vastgelegd.

Overdrachtsbelasting

Bij aankoop van een bestaande woning betaal je 2% overdrachtsbelasting als deze je hoofdverblijf wordt. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld als je de woning gaat verhuren, dan bedraagt de overdrachtsbelasting 10,4% van de kostprijs van de woning. Deze belasting is verschuldigd bij het verkrijgen van de woning. 

Belangrijk om te weten: Als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, kun je eenmalig geen overdrachtsbelasting betalen bij aankoop van een bestaande woning, mits dit je hoofdverblijf wordt. Dit is de zogeheten startersvrijstelling, geldig voor woningen met een waarde tot € 510.000,-.

Kosten voor inschrijving bij het Kadaster

Het Kadaster rekent kosten voor het verwerken van wijzigingen in het kadastraal register, waarin alle koopwoningen met informatie over eigenaar, hypotheek en koopsom zijn opgenomen.

Kosten voor de hypotheek- of financieel adviseur

Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek en eventuele verzekeringen.

Diverse makelaarskosten

Bij gebruik van een aankoopmakelaar betaal je een percentage van de koopsom als courtage, of je spreekt een vaste prijs af.

Taxatiekosten

Verplichte kosten voor het laten taxeren van de woning. Via de website taxatietarieven.nl kun je op basis van de postcode een idee krijgen van deze kosten.

Bouwtechnische keuring of opleveringskeuring

Bij de aankoop van een bestaande woning kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de staat van de woning en mogelijke verborgen gebreken. In het geval van nieuwbouwwoningen wordt dit een opleveringskeuring genoemd.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je 0,6% over het gehele hypotheekbedrag. NHG fungeert als een vangnet indien je door omstandigheden niet meer in staat bent om de hypotheeklasten te voldoen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat namens de Rijksoverheid garant voor de terugbetaling van je hypotheek.

Rekenvoorbeeld voor het bereken van kosten koper

Het aankoopbedrag van de bestaande woning in dit voorbeeld bedraagt €300.000,- euro:

Overdrachtsbelasting 0%

Notariskosten – €1.200

Advies- en bemiddelingskosten onafhankelijke adviseur – €2.990

Taxatiekosten aan te kopen woning – €700

Nationale Hypotheek Garantie 0,6% – €1.800

Bankgarantie conform koopcontract 1% – €300

In het bovenstaande voorbeeld bedraagt de aankoopprijs van de woning €300.000, en de totale bijkomende “kosten koper” zijn €6.990.


Meer weten over de kosten koper voor een specifieke woning? 

Wil je meer informatie over de kosten koper voor een specifieke woning? Neem dan contact op met Hypodomus Rijnbeek & Den Elsen voor gedetailleerde en persoonlijke informatie. Wij staan graag voor je klaar om je meer te vertellen over kosten koper en andere kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning.