(4.3 / 5) 160

Verkoopbord

NHG-grens stijgt in 2024 naar € 435.000

In het komende jaar zal de NHG-grens op hypotheekleningen worden verhoogd naar €435.000. En dat biedt mogelijk voordelen voor jou als koper. De verhoging maakt het voor veel meer kopers namelijk mogelijk om een woning te financieren met NHG-bescherming. De Nationale Hypotheek Grens biedt als het ware een vangnet voor potentiële woningeigenaren wanneer zij mogelijk te maken krijgen met een gedwongen verkoop of financiële problemen. Vooral voor starters is dit dan ook een aantrekkelijke kans om met meer zekerheid hun eerste woning aan te schaffen.

In deze blog gaan we dieper in op de stijging van de NHG-grens, benoemen we de mogelijkheden voor jou als koper en schrijven we over de andere voordelen die te maken hebben met de stijging.
 

Wat verandert er bij een stijging van de NHG-grens?

Ruim 40% van alle woningen in Nederland is gefinancierd met NHG-bescherming. Dat is een aanzienlijk deel, waardoor een stijging van deze grens daadwerkelijk effect zal hebben. Zowel de borgtochtprovisie, het bedrag dat een koper voor een NHG-hypotheek betaalt, als de NHG-grens wordt jaarlijks opnieuw berekend. Hierbij wordt een vaste methode aangehouden die gebaseerd is op de gemiddelde woningwaarde in ons land. Dit jaar was de gemiddelde koopsom in september € 422.000.

Het doel van herberekenen van de NHG-grens heeft met name te maken om stabiliteit op de woningmarkt te bieden en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat mensen gebruik kunnen blijven maken van NHG-bescherming.

 

Meer kopers kunnen een hypotheek verkrijgen

Door de stijging van de NHG-grens naar €435.000 in 2024, zullen meer potentiële woningkopers in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG-bescherming. Dit biedt niet alleen een bredere toegang tot woningfinanciering, maar zorgt ook voor meer zekerheid dankzij de bescherming tegen eventuele financiële tegenslagen. De verhoogde grens betekent dat een groter segment van de huizenmarkt onder de NHG-voorwaarden kan vallen, waardoor meer mensen de kans krijgen om een eigen woning te bezitten en hun financiële risico’s te beperken. Dit is een positieve ontwikkeling voor zowel kopers als de woningmarkt in het algemeen.

 

Extra leenruimte beschikbaar voor verduurzamen

Voor woningeigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken, is er extra leencapaciteit beschikbaar. In 2024 stijgt de NHG-grens naar € 461.100 voor de financiering van energiebesparende voorzieningen. De borgtochtprovisie, de kosten verbonden aan het afsluiten van een NHG-hypotheek, blijft hetzelfde als in 2023, namelijk 0,6% van de totale hypotheeksom. NHG committeert zich aan het realiseren van een duurzame en betaalbare woning, zelfs in tijden dat dat wat lastiger is.

 

Meer weten over de NHG-grens?

De NHG-grens kan een belangrijke rol spelen voor kopers die vanaf 2024 een woning kopen met een woningwaarde tot 435.000,-. Het begrijpen van deze grens is essentieel omdat het niet alleen de toegang tot hypotheekleningen kan beïnvloeden, maar ook voor extra zekerheid kan zorgen door de bescherming die het biedt bij eventuele financiële tegenslagen.

Door inzicht te hebben in hoe de NHG-grens werkt, kun je beter beoordelen of jouw toekomstige aankoop onder deze regeling kan vallen en welke voordelen dit voor jou kan hebben. Bij Hypodomus Leiden kunnen we je, indien je vragen hebt, uitgebreid adviseren en begeleiden bij het begrijpen en toepassen van de NHG-voorwaarden. Ons team staat graag voor je klaar.