(4.3 / 5) 160

Sleuteloverdracht

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters in 2024

Starters op de woningmarkt, goed nieuws! Ben je als starter van plan om komend jaar een woning te kopen? Vanaf 1 januari van het komende jaar wordt de overdrachtsbelastingvrijstelling voor starters verhoogd van €440.000 naar het bedrag van € 510.000. Dit betekent dat je als startende koper geen overdrachtsbelasting zal betalen bij de aankoop van een woning, als deze voldoet aan de voorwaarden.

In deze blog vertellen we je graag meer over de startersvrijstelling, welke voorwaarden eraan gekoppeld zijn en welke impact dat op jouw situatie kan hebben. 

 

Wat is de startersvrijstelling? 

De startersvrijstelling is in het leven geroepen door de overheid. Deze regeling is met name bedoeld om starters op de woningmarkt te ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning. Het betekent in feite dat je vrijstelling krijgt om de overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Tot nu toe was deze vrijstelling van toepassing op huizen met een maximale waarde tot € 440.000. Per 2024 wordt deze grens verhoogd naar € 510.000.

 

Een rekenvoorbeeld

Standaard bedraagt het tarief op de koopsom zo’n 2%. Dit zou betekenen dat je bij een woning van €400.000,- een bedrag van €8.000,- aan overdrachtsbelasting betaalt. Met een startersvrijstelling bespaar je dus aanzienlijk. 

 

Meer over de vrijstelling overdrachtsbelasting

Door de verruiming van de startersvrijstelling stijgt tegelijkertijd ook de woningwaardegrens. Dit betekent dat je als startende koper meer kunt besteden aan een huis en tegelijkertijd nog altijd kunt gebruikmaken van de vrijstelling. 

Ben je op dit moment een starter en overweeg je om een woning tussen de €440.000,- tot €510.000,- te kopen? Overweeg dan om de overdracht te plannen vanaf 1 januari 2024. Goed om te weten: Hiervoor hoef je niet te wachten met de aankoop van je eerste woning, maar is het belangrijk om de datum van de sleuteloverdracht mee te nemen in de onderhandelingen.

 

De voorwaarden voor de starters vrijstelling

Uiteraard zijn er een altijd voorwaarden die van kracht moeten zijn voordat je recht hebt op de startersvrijstelling. Deze noemen we onderstaand: 

  1. De aankoop van de woning betreft een woning waarin je voor een langere tijd zult wonen. Bij de aankoop van een recreatiewoning heb je geen recht op de vrijstelling. 
  2. De woningwaardegrens bij de aankoop van de woning mag niet hoger zijn dan 510.000,- (440.000 in 2023). Houd dan ook rekening met omstandigheden zoals de tuin, een serre of een uitbouw. 
  3. Je moet een starter zijn om in aanmerking te komen. Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud en hebt nog nooit eerder een woning gekocht. 


Meer informatie over de startersvrijstelling

Wil je meer weten over de starters vrijstelling en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bij Hypodomus Leiden beschikken wij over de kennis om je meer te vertellen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. We helpen je dan ook graag om je vragen beantwoord te krijgen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan voor je klaar.