(4.3 / 5) 160

Stad_Leiden-Aankoopmakelaar

Wonen in Leiden: De charme van de Sleutelstad

Leiden staat bekend om het ruime aanbod aan authentieke woningen. Waar de ene woning bekend staat om de rijke historie, springt de ander er in positief opzicht uit door opvallende kleuren en vormen. En juist dát maakt de stad tot een ware eyecatcher.

Van karakteristieke woningen met een unieke historie, tot opvallende huizen die iedere Leidenaar weleens gezien heeft, in deze blog delen we een aantal van de meest opvallende woningen in de Leidse Sleutelstad.

 

Het huis bij de Rembrandtbrug

De Rembrandtbrug is een van de bekendste bruggen in de Sleutelstad. Wanneer je een bezoek brengt aan de binnenstad mag een loopje over deze brug uiteraard niet overgeslagen worden. 

Nóg unieker is het als je in het prachtige huis naast de brug mag wonen. Deze karakteristieke woning heeft aan de ene kant een prachtig uitzicht over het water, en aan de andere kant kijk je uit op een pleintje met mooie bloemen en planten. De woning is te herkennen aan de Friese vlag, die prominent op een van de muren is getekend.

 

‘T Kasteeltje

’t Kasteeltje is een woonhuis aan de Trekvliet in Vreewijk, gelegen op een eilandje. Het twee verdiepingen tellende huis heeft een vierkante plattegrond en is opgetrokken uit rode strengperssteen, met een dak in schilddakvorm. Opvallend boven het dak steekt een veelhoekige, drie verdiepingen tellende torenaanbouw aan de zuidwestelijke hoek uit. 

Het authentieke gebouw kent daarnaast een unieke historie, daar waar het in de oorlogsjaren als officiële schuilkelder heeft gefungeerd. Indrukwekkend!

 

Het gele torentje op het Rapenburg

Denk je aan een fotogenieke woning, dan mag het gele torentje op het Rapenburg niet ontbreken! De woning is te herkennen aan de gele kleur en speelse vensters. Het vormt een herkenbaar stukje van de stad en is geliefd bij zowel bewoners als toeristen.

 

Het roze huisje

Wanneer je een wandeling maakt langs de Groenhazengracht, zal het roze huisje je niet onopgemerkt voorbijgaan. Het karakteristieke huisje is te herkennen aan, jawel, de roze kleur. Het huisje is gebouwd in de 17e eeuw en biedt een woonoppervlak van 54 vierkante meter. Het monumentale pand is niet alleen maar een woning van iemand, het is tevens een trekpleister voor toeristen die de stad bezoeken. 

 

De Leidse hofjes

Leiden staat voor een groot deel ook bekend om de sfeervolle hofjes, die verdeeld over de stad liggen en ieder een uniek verhaal vertellen. Het bijzondere aan de Leidse hofjes is dat de woningen rondom tot op de dag van vandaag nog altijd grotendeels bewoond zijn. 

Toch is het mogelijk om als toerist de woningen en de hofjes te bekijken. Zo kun je bij de VVV-winkel in de stad een hofjeswandeling kopen voor slechts €3,50. De hofjes zijn tevens een ware trekpleister tijdens het Hofjes festival, wanneer de tuinen als podium worden gebruikt voor vele concerten. 

 

De jaarlijkse monumentendag: Een moment of fame

In onze optiek verdienen de bovenstaande woningen de aandacht van iedereen die weleens een bezoek heeft gebracht aan de Sleutelstad. Tijdens de jaarlijkse monumentendag, die doorgaans in september plaatsvindt, krijgen al deze historische woningen in Leiden en omstreken het podium waar ze recht op hebben. 

Het biedt geïnteresseerde bezoekers de mogelijkheid om eens binnen te kijken bij unieke woningen in de stad. Een unieke middag en een absolute aanrader als je het ons vraagt!