(4.3 / 5) 160

huis verkocht en nu

Hoeveel eigen geld voor hypotheek in 2024?

Het kopen van een huis is een leuke en spannende stap in jouw leven, maar evenzeer een financiële uitdaging. Of je nu voor het eerst een woning koopt of op zoek bent naar een nieuwe plek om te settelen, het proces brengt altijd een mix van opwinding en zenuwen met zich mee. Maar voordat je de sleutels in handen hebt, moet je de financiële kant van de zaak goed op orde hebben. 

Het bepalen van de juiste hoeveelheid eigen geld voor je hypotheek is daarbij een belangrijke overweging. Maar hoe bepaal je hoeveel eigen geld nodig is om het huis van je dromen te kunnen kopen? En welke factoren spelen daarbij een rol in 2024? Daar vertellen we in deze blog graag meer over. 

 

Wat wordt bedoeld met eigen geld? 

Met eigen geld wordt gedoeld op de inbreng van de koper bij het aankopen van een huis, die niet afkomstig is van een lening of hypotheekverstrekker. Dit kan spaargeld zijn, maar ook schenkingen van familie of overwaarde van een vorige woning. 

 

Hoeveel geld moet je sparen voor een huis? 

Er bestaat geen vast antwoord op de vraag ‘hoeveel geld moet je sparen voor een eigen huis?’ omdat dit sterk afhangt van individuele omstandigheden. Hoeveel geld je maandelijks verdient, voor welke prijs je een woning aanschaft en wat de eventuele verdere wensen zijn. 

Met de stijgende huizenprijzen moeten potentiële kopers vaak meer spaargeld inbrengen bij de aankoop van een woning. Dit heeft te maken met het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Bovendien zijn er enkele bijkomende kosten bij de aankoop van een huis die uit eigen middelen moeten worden betaald. 


Vergeet de kosten koper niet

De kosten koper zijn de kosten die bij de aankoop van een huis komen kijken en die de koper zelf moet betalen. Deze kosten omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, kosten voor inschrijving in het Kadaster, en eventuele makelaarskosten. 

Het bedrag aan kosten koper kan aanzienlijk zijn en dient meestal bovenop de aankoopprijs van de woning te worden betaald. Die zul je grotendeels als koper dus uit eigen middelen moeten financieren, aangezien ze niet kunnen worden meegenomen in de hypotheek.

 

Hoeveel eigen geld heb je nodig? Een rekenvoorbeeld

Naast het verschil tussen de aankoopprijs en de maximaal te lenen hypotheek, krijg je ook te maken met de kosten koper en eventuele extra kosten om de aankoop te realiseren. Die zul je doorgaans zelf moeten betalen. We maken dan ook graag een rekenvoorbeeld zodat je een beeld hebt van de kosten die je ongeveer zult moeten betalen met eigen middelen. 

 

Aankoopprijs woning

  • € 350.000

De kosten koper

  • Overdrachtsbelasting, 2% van de koopsom: € 7.000
  • Notariskosten: € 1.900

Extra kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning

  • Taxatiekosten: € 750
  • Bouwkundige keuring: € 450
  • Gemiddelde makelaarskosten voor aankoopbegeleiding: € 3.500
  • Kosten NHG (0,6% van de koopsom): € 2.100
  • Advies- en bemiddelingskosten: € 3.500

Totale kosten die je uit eigen middelen zult betalen

Als we alle kosten bij elkaar optellen, bedraagt het totaalbedrag dat je aan eigen geld moet inleggen ongeveer € 19.200. Als je vrijgesteld bent van overdrachtsbelasting, komt het bedrag een stuk lager uit. 

 

Meer weten over het kopen van een huis en alle bijbehorende kosten?

Bij Hypodomus Leiden staan we graag voor je klaar om je te voorzien van deskundig advies bij de aan- en verkoop van een woning. We begrijpen dat er veel vraagstukken op je af kunnen komen en dat een helpende hand gewenst kan zijn. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk gesprek; we helpen je graag verder op weg naar jouw ideale thuis.